Sensorisch speelgoed

10 dingen om te doen met een zand- en watertafel

Zand-en-watertafel-ideeen

Zoals de naam al zegt, kun je zand en/of water in een zand- en watertafel doen.  Maar wist je dat er nog véél meer mee kunt. In plaats van simpel wat water of zand in een van de bakken van de tafel te plaatsen maken veel mensen tegenwoordig sensorische bakken. En daarmee heb je enorm veel mogelijkheden. 

Wat zijn sensorische bakken

Eerste leggen we je graag uit wat sensorische bakken zijn. Sensorische bakken zijn bakken  die gevuld worden met materialen die de zintuigen van je kind prikkelen. Wat je in de bakken doet, kun je zelf of samen met je kind bepalen. Het is ook leuk om voor feestdagen of andere speciale dagen thematische bakken te maken. Het doel van de sensorische bakken is het ontdekken van de zintuigen van het kind. Tegelijkertijd worden ook de cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden ontwikkeld. Maar het belangrijkste: het is heel erg leuk!

Wat kan er in een sensorische bak?

In principe kan alles wat veilig is voor kinderen in een sensorische bak gedaan worden. Hieronder geven we je wat leuke ideeën. Zo tover je je zand- en watertafel om tot een zintuiglijk paradijs. 

Deze tips hebben we voor je bedacht: 

1. Schenken 

Om te oefenen met de fijne motoriek en een schenkbeweging te oefenen kun je rijst gebruiken. Vul een bak met rijst en leg er een potje, een lepel en een trechter in. Zo kan je kind de rijst in het potje scheppen en er weer uit schenken. Zowel het schenken als het scheppen is een handige oefening voor de fijne motoriek. 

2. Graven

Als je kind houdt van auto's en graafmachines is het leuk om een bak te vullen met wat zand.  Kinderen kunnen zo met het zand spelen met auto’s of graven met de graafmachine. Voor meer interactie kun je fossielen verstoppen in het zand die ze op kunnen graven. Dit is trouwens ook leuk in het groot, buiten in de zandbak. 

Wil je liever niet met echt zand spelen dan zou je wat bloem gemengd met cacaopoeder kunnen gebruiken. Dit lijkt op zand of modder. 

3. Boerderij

Sensorische bakken zijn niet alleen leuk maar ook leerzaam. Vul een bak met bijvoorbeeld groen gekleurde rijst en zet er dieren figuurtjes in. Zo kunnen kinderen doen alsof ze dieren zijn die in een wei wonen. Een andere tip: als je thuis of op de opvang gras hebt: pluk dan een beetje en gebruik dat. Zo wordt het een nog realistischere ervaring. Zelf gebruiken we wel eens net gemaaid gras. Dat werkt ook goed. Natuurlijk moet je het na een tijdje vervangen, maar de eerste dagen is het prima. Misschien letterlijk wat groene vingers, maar de handen kun je wassen natuurlijk ;). 

4. Zee

Een zee maken. Dat in de bak. Wow! Maak wat blauwe pudding met kleurstof en gelatine of agaragar. Dat laatste ingrediënt kenden we eerlijk gezegd niet eens, maar kwamen we online ergens tegen. Het is eigenlijk gewoon gelei. Veilig om mee te spelen!

Kinderen vinden het fantastisch dat de pudding beweegt en trilt, ook is het erg leuk om in te knijpen. Knijpen in pudding helpt ook met de ontwikkeling van de fijne motoriek. Om de activiteit nog leuker en leerzamer te maken kun je speelgoedvissen in de pudding doen, zo kun je je kind leren welke vis welke is op een leuke manier. 

5. Verven

Als je kind graag creatief bezig is, kun je waterverf in een van de bakken zetten, zodat het niet over een tafel heen wordt gegooid. Vul een andere bak met watjes en geef je kind een kwast. Nu kunnen ze de watjes gaan verven en voelen. 

6. Grabbeldoos

Met crêpepapier of bijvoorbeeld stukjes krant kun je een grabbeldoos maken. Knip enkele stroken in kleine stukjes en vul zo de bak. Leg daarna figuurtjes in de bak en verstop ze onder het papier. Nu kan je kindje grabbelen. Hierdoor leren ze dat onverwachte texturen niet eng zijn, maar juist leuk. 

7. IJs

Als het warm is buiten en er dringend wat verkoeling nodig is, is het leuk om enkele kleinere stukjes speelgoed in ijsklontjes te vriezen. Zorg er wel voor dat het speelgoed tegen water kan. Als het speelgoed eenmaal is bevroren, geef je het aan je kind met een speelgoed hamertje zodat ze hun speelgoed kunnen ‘bevrijden’.

8. Chia pudding

Slijm, welk kind vindt dat nu niet leuk? Ouders vinden het alleen vaak minder leuk omdat het veel rommel geeft. De perfecte oplossing om toch met slijm te spelen zonder dat alles vies wordt is chia pudding. Voeg wat chiazaadjes toe aan een bak met water en kleurstof en maak zo je eigen slijm. Dit is niet alleen heel leuk om mee te spelen, maar is ook veilig om te eten als het onverhoopt in de mond gestopt wordt. 

9. Sorteren

Met twee bakken en een keukentang kun je dingen gaan sorteren. Verschillende kleuren speelgoed of fruit en groenten. Door dingen te sorteren kun je je kind leren wat de verschillen tussen de twee gesorteerde dingen zijn. Je kunt bijvoorbeeld sinaasappels en appels sorteren, als je ze in kleinere stukjes snijdt kunnen kinderen eten en spelen tegelijkertijd!

10. Maïzena 

Als laatste is er ook nog maïzena, als je maïzena mixt met water krijg je een soort rare pap. Het leuke aan deze pap is dat als je er langzaam met je hand in gaat je hand er helemaal doorheen gaat. Als je er met je vuist op slaat dan wordt de pap hard en gaat je vuist er niet doorheen.

Belangrijke informatie

Misschien heb je ze op tv of YouTube gezien, waterbeads of waterparels. Dit zijn kleine balletjes waar je water bij doet, waarna ze opzwellen. Soms raden mensen aan om deze in een sensorische bak te doen. Dit is echter niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Als oudere kinderen er mee spelen moet dit altijd onder begeleiding van een volwassenen. 

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel leuke dingen die je in de bakken van een zand- en watertafel kunt doen. Het is niet alleen leuk om mee te spelen maar in veel gevallen ook leerzaam en bevordert het de ontwikkeling van de fijne motoriek. Kies zelf een leuke vulling voor een sensorische bak, maar zorg er wel voor dat die past bij de leeftijd van je kind.