Wat kun je doen met kinetisch zand?

Toen ik vroeger nog met zand speelde, speelde ik bij mijn weten nooit met kinetisch zand. Sterker nog: ik had toen nog nooit van het woord gehoord. Dat is nu wel anders. Kinetisch zand is populair en kinderen spelen er graag mee. Tijd dus om er even in te duiken. Want wat is kinetisch zand precies, wat zit erin en vooral: wat kun je met kinetisch zand doen? Wij zochten het uit!
Wat is kinetisch zand?
Kinetisch zand is speelzand waarbij ongeveer 2% siliconen zijn toegevoegd. Dit zit als een soort coating om de zandkorrels heen. Hierdoor blijft het zand elkaar plakken, houdt het zijn vorm vast en droogt het niet uit. Door deze eigenschappen kun je met kinetisch zand mooie vormen maken. Ook kun je er goed mee binnenspelen, zonder dat er overal zandkorrels komen te liggen. En wil je nu niet dat je hele tafel onder het zand zit? Gebruik dan een populaire speelbak om in te spelen!
Het zand is bovendien hypoallergeen. Hierdoor is het ook geschikt voor kinderen met allergieën.
Welke stoffen toegevoegd aan kinetisch zand?
Belangrijk om te weten is welke stoffen aan het zand worden toegevoegd. We legden hierboven al uit dat de siliconen zorgen voor de speciale eigenschappen van kinetisch zand. Welke siliconen dat precies zijn hand af van de soort of het merk kinetisch zand dat je hebt. Over het algemeen komen deze soorten veel voor: dimethicone en glycerol. Deze stoffen zijn ook wel bekend onder de namen: Polydimethylsiloxaan, Poly Dimethyl Siloxane of Glycerine, Propan-1,2,3-triol en Trihydroxypropaan. Toegegeven, dat zegt niet iedereen direct wat. Mij ook niet hoor. Daarom is het goed te weten dat deze stoffen ook gebruikt worden in bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten of shampoo. Dimethicone is een synthetische olie gebaseerd op siliconen. De stof hydrateert en beschermt je huid en je haar tegen uitdrogen. En glycerol is ook een vochtinbrengende en vocht vasthoudende stof gebruikt in onder andere huidproducten.
Oja, heeft jouw zand een kleurtje? Dat komt dan doordat er levensmiddelenkleurstof aan het zand is toegevoegd.
Bij normaal gebruik is er, ondanks de toevoegingen met soms indrukwekkende namen, veilig te spelen met kinetisch. Het wassen van de handen na gebruik is echter aan te raden. Wel zo hygiënisch.
Wat is het verschil tussen kinetisch zand en speelzand?
Kinetisch zand heeft een andere textuur dan speelzand. Kinetisch zand is zachter dan speelzand en is kneedbaar, hierdoor plakt het zand aan elkaar, waardoor je makkelijk dingen kunt bouwen. Speelzand is droger en grover dan kinetisch zand en moet eerst nat gemaakt worden voordat het zijn vorm vasthoudt. Binnen spelen met speelzand kan ervoor zorgen dat je overal zandkorrels vindt of dat de kamer verandert in een modderbad. Het is daarom aan te raden om binnen met kinetisch zand te spelen en buiten lekker te kliederen met speelzand. Speelzand kost ook meer energie om te onderhouden. Het moet in een zandbak bewaard worden en regelmatig nat gemaakt worden, zodat het niet uitdroogt en hard wordt. Bij kinetisch zand is dit, door de toevoegingen niet nodig.
Hoe bewaar je kinetisch zand?
Kinetisch zand is door de toevoegingen zo gemaakt dat het niet uitdroogt. Je kunt het dus langere tijd bewaren.
Het is belangrijk om kinetisch zand goed te bewaren, zodat het niet vies wordt en zijn structuur verliest. Bewaar het zand daarom op een koele en droge plaats en zet het niet in de volle zon. Het is ook verstandig om het zand in een luchtdichte container te bewaren, zoals een voedselcontainer met klemdeksel, een weckpot, een herbruikbaar luchtdicht zakje of een luchtdichte emmer met deksel.
Wat kun je met kinetisch zand?
- Zandsculpturen: met kinetisch zand kun je makkelijk sculpturen maken, omdat het zand goed aan elkaar plakt. Bouw bijvoorbeeld een zandkasteel of een piramide. Ook kun je figuren maken, zoals een hartje of een ster.
- Zandkammen: met zandkammen kun je verschillende structuren maken in het zand. Ook kun je de kam zelf in het zand drukken, zodat er een leuke afdruk verschijnt.
- Woestijn: maak grote bergen van zand, zodat het lijkt alsof je midden in de woestijn bent. Nu kun je met poppetjes of diertjes spelen in de woestijn.
- Racebaan: vorm weggetjes met het zand en gebruik speelgoedautootjes om eroverheen te crossen. Het is ook leuk om met de wegen van Waytoplay een circuit te bouwen en het kinetische zand te gebruiken om realistische zandgebieden rond het circuit te maken. Zo kun je bijvoorbeeld het circuit van Zandvoort na bouwen.
- Educatief: maak met koekjesvormen vormen in het zand en laat je kind de vormen benoemen. Ook kun je samen met je kind cijfers en letters tekenen in het zand om zo het alfabet te leren en te oefenen met tellen en rekenen.
- Sensorische bakken: kinetisch zand is ook geschikt voor sensorische bakken, zoals deze zandtafel. Laat je kinderen hun zintuigen prikkelen door een van de bakken te vullen met het kinetische zand. De andere bakken kunnen gevuld worden met speelgoed dat leuk te combineren is met het zand. Ook zou je de bakken kunnen vullen met andere sensorische materialen, zoals stenen, takjes, water, rijst en droge bonen.
Spelen met kinetisch zand is niet alleen leuk, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van fijne motoriek, cognitieve vaardigheden en zintuiglijke verwerking. En dat is mooi meegenomen. Ongemerkt leer je enorm veel terwijl je speelt. Yeah!